Manualne refraktometry ręczne:
Dostępne modele:
Dane techniczne:
Model  | Zakres pomiarowy  | Dokładność |  Podział skali  | 
 Kompensacja temperatury  | 
 Termometr  | |
|---|---|---|---|---|---|---|
| HR10 | 0-10% Brix | 0.1% | 0.1% | - | - | Stężenie cukru w owocach, sokach, napojach, warzywach, żywności i chłodzących płynach. | 
| HR18-01 | 0-18% Brix | 0.1% | 0.1% | - | - | Stężenie cukru w owocach, sokach, napojach, warzywach, żywności i chłodzących płynach. | 
| HRKL32 | 0-32% Brix  0-140° Oechsle 0-27° KMW BaBo  | 
0.2% Brix  1° Oechsle 0.2° KMW BaBo  | 
0.2% Brix  1° Oechsle 0.2° KMW BaBo  | 
- | - | Do mierzenia Brix i alkoholu . | 
| HRN20 | 0-20% Brix | 0.2% | 0.2% | - | - | Stężenie cukru w owocach, sokach, napojach, warzywach, żywności i chłodzących płynach. | 
| HRN32 | 0-32% Brix | 0.2% | 0.2% | - | - | Stężenie cukru w owocach, sokach, napojach, warzywach, żywności i chłodzących płynach. | 
| HRT32 | 0-32% Brix | 0.2% | 0.2% | automatic | - | Stężenie cukru w owocach, sokach, napojach, warzywach, żywności i chłodzących płynach. | 
| HRN62 | 28-62% Brix | 0.2% | 0.2% | - | - | Dla analizy technicznych i chemicznych płynów (oleje, tłuszcze, płyny chłodzące i inne) | 
| HRT62 | 28-62% Brix | 0.2% | 0.2% | automatic | - | Dla analizy technicznych i chemicznych płynów (oleje, tłuszcze, płyny chłodzące i inne) | 
| HRN82 | 45-82% Brix | 0.5% | 0.5% | - | - | Dla analizy technicznych i chemicznych płynów (oleje, tłuszcze, płyny chłodzące i inne) | 
| HR92 | 58-92% Brix  38-45° Baume; 17-27% Water  | 
0.5% | 0.5% Brix; 0.5° Baume; 1% Water | - | - | Do mocno skoncentrowanych cukrów, zawartości wody w miodzie, analizy tłuszczów, smarów, olejów jadalnych.  | 
| HRH30 | 58-90% Brix | 0.1% | 0.1% | - | - | Do mocno skoncentrowanych cukrów, zawartości wody w miodzie, analizy tłuszczów, smarów, olejów jadalnych. | 
| HR800 | 0-80% Brix | 1% | 1% | - | 10°-40°C | Uniwersalny ręczny refraktometr. Pryzmat dla ostrych konturów, odpowiedniego i nieodpowiedniego oświetlenia, przewodnik do pomiarów. | 
| HR900 | 0-90% Brix | 0.2% | 0.2% | - | 10°-40°C | Uniwersalny ręczny refraktometr. Pryzmat dla ostrych konturów, odpowiedniego i nieodpowiedniego oświetlenia, przewodnik do pomiarów. | 
| HR901 | 1.333-1.517 nD | 0.0005nD | 0.0005 nD | - | 10°-40°C | Uniwersalny ręczny refraktometr. Pryzmat dla ostrych konturów, odpowiedniego i nieodpowiedniego oświetlenia, przewodnik do pomiarów. | 
| HR27-100 | 0-10% Salt | 0.1% | 0.1% | - | - | Do analiz zasolenia | 
| HRS16 | 0-16% Salt  1.333-1.373 nD  | 
0.2% | 0.2% | - | - | Do analiz zasolenia | 
| HR146 | 0-28% Salt | 0.2% | 0.2% | - | - | Do pomiarów białek i moczu | 
| HRM18 | 0-12 g/dl;  1.333-1.360 nD; 1.000-1.050 UW  | 
0.2 g/dl;  0.0005 nD; 0.02 UW  | 
0.2 g/dl;  0.0005 nD; 0.02 UW  | 
- | - | Do pomiarów białek i moczu | 
| HRMT18 | 0-12 g/dl;  1.333-1.360 nD; 1.000-1,050 UW  | 
0.00 | 0.2 g/dl;  0.0005 nD; 0.02 UW  | 
automatic | - | Do pomiarów białek i moczu | 
| HRO32 | 0-32% Brix;  30-130° Oechsle; 4.4-18.5% Alcohol  | 
0.2% | 0.2% Brix;  1° Oechsle; 0.1% Alcohol  | 
- | - | Do pomiarów zawartości alkoholu | 
| HROT32 | 0-32% Brix; 30-130% Oechsle; 4.4 - 18.5% Alcohol | 0.2% | 0.2% Brix; 1° Oechsle; 0.1% Alcohol | automatic | - | Do pomiarów zawartości alkoholu i Brix | 
| HRKFZ1 | 0-50°C;  1.10-1.30 Batterie Fluid; Ethylene- and Propylenglycol  | 
Ethylene-Propylene: 5°  Battery fluid: 0.01  | 
Ethylene-Propylene: 5°  Battery fluid: 0.01  | 
- | - | Oporny na mróz, bateryjny tester fluidów | 
| HR25-800 | 0-80% Brix | 1 % | 0.5% Brix | - | - | Uniwersalny ręczny refraktometr. Pryzmat dla ostrych konturów, odpowiedniego i nieodpowiedniego oświetlenia, przewodnik do pomiarów. |