|
Przedstawiciel:
b/d |
---|---|
|
Przedstawiciel:
Paulina Wyszkowska |
|
Przedstawiciel:
b/d |
|
Przedstawiciel:
b/d |
|
Przedstawiciel:
b/d |
|
Przedstawiciel:
Bartosz Sztandar |
|
Przedstawiciel:
b/d |
|
Przedstawiciel:
b/d
Serwisowani producenci (2):
BST,
Care Diagnostica
|
|
---|---|---|
|
Przedstawiciel:
b/d
Serwisowani producenci (1):
ERBA
|
|
|
Przedstawiciel:
b/d |
|
|
Przedstawiciel:
b/d
Serwisowani producenci (1):
Siemens
|
|
|
Przedstawiciel:
b/d
Serwisowani producenci (2):
Nova Biomedical,
LIFOTRONIC
|
|
|
Przedstawiciel:
Jarosław Włodarczyk
Serwisowani producenci (1):
Siemens
|
|
Analizatory diabetologiczne (glukozy i mleczanów) pozwalają na oznaczanie stężeń glukozy oraz mleczanu (kwas mlekowy) we krwi. Z pomocą różnych metod pomiarów analizują próbki w określonym czasie. Analizatory mogą się pomiędzy sobą różnić sposobami z pomocą, których oznaczane są stężenia. Różne techniki dają różną dokładność i precyzję wyników. Aparat można z łatwością dobrać do potrzeb danej placówki, kierując się kilkoma ważnymi kryteriami. Z powodzeniem mogą funkcjonować w laboratoriach, poradniach, praktykach lekarskich. Analizatory diabetologiczne mogą również różnić się między sobą możliwością badania danej ilości próbek. Pozwalają na automatyzację procesu oznaczania glukozy we krwi. Jako sprzęt laboratoryjny przy wysokiej wydajności analizują nawet do ponad 200 próbek jednocześnie. W ważnych przypadkach odpowiedni aparat umożliwia szybkie zbadanie pilnych próbek i otrzymanie wyniku nawet do 60 sekund. Wysoka wydajność i krótki czas konieczny do uzyskania wyniku pozwalają na ograniczenie kosztów eksploatacji. Najwygodniejsze są maszyny wyposażone w ekrany dotykowe dające szybki i komfortowy dostęp do uzyskanych wyników. Modele posiadające wbudowaną drukarkę pozwalają na zachowanie ergonomii powierzchni pracy tam, gdzie jest to konieczne.
Pomiar stężenia glukozy we krwi najczęściej służy diagnostyce cukrzycy. Zleca się wykonanie badań przy objawach niedocukrzenia – hipoglikemii lub przecukrzenia – hiperglikemii. Diabetycy wykonują badania kilkukrotnie w ciągu dnia z pomocą aparatów przenośnych. Jednak rutynowe badania powinny przechodzić osoby, które są zagrożone zachorowaniem na cukrzycę tj. osoby z nadwagą, otyłością, obciążonych genetycznie ryzykiem cukrzycy, także osoby powyżej 40 roku życia. Również osoby zdrowe powinny analizować poziom cukru we krwi raz w roku. Analizę cukru przeprowadza się specjalnie u kobiet w ciąży. Z pomocą analizatorów diabetologicznych można określić poziom mleczanów we krwi. Kwas mlekowy powstaje w wyniku przemian glukozy w mięśniach. Kiedy w organizmie brakuje tlenu nie może dojść do prawidłowego procesu glikolizy. W wyniku mniej wydajnego procesu beztlenowego spalania węglowodanów, dochodzi do powstania cząsteczek kwasu mlekowego. Stężenie mleczanów we krwi żylnej lub tętniczej zleca się u pacjentów z podejrzeniem kwasicy mleczanowej, w przebiegu cukrzycy, niewydolności serca, niewydolności oddechowej, wstrząsu kardiogennego, septycznego. Wykonuje się je także w przypadku zatrucia alkoholem etylowym lub metylowym, a także tlenkiem węgla tzw. czadem.
Glukoza w dużym stopniu wpływa na parametry wysiłkowe, wytrzymałość sportowca. Jako „paliwo energetyczne” musi być kontrolowana regularnie przez osoby intensywnie uprawiające sport. Odchylenia od normy mogą być dla wyczynowców szczególnie niebezpieczne. Analiza stężenia kwasu mlekowego jest również wykonywana u sportowców w celu kontroli przed i po treningu. Jest ona pomocna w zaplanowaniu optymalnego programu ćwiczeń. Pozwalają one na określenie progu anaerobowego, po którym stężenie mleczanów znacznie zarasta, sport uprawiany na tym poziomie daje najlepsze wyniki w treningu wytrzymałościowym.