|
Conbest Sp. z o.o.
30-733 Kraków, Obrońców Modlina 16 Telefon: +48 12 261 95 00 E-mail: Wyślij wiadomość
Przedstawiciel:
Katarzyna Maczuga |
---|
Testy do oznaczania alergenów w żywności to narzędzia diagnostyczne używane do wykrywania obecności specyficznych alergenów w produktach spożywczych. Służą do identyfikacji substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Testy te są kluczowe dla producentów żywności, aby zapewnić, że ich produkty spełniają normy bezpieczeństwa i są odpowiednio oznakowane pod kątem obecności alergenów, takich jak:
- orzeszki ziemne,
- gluten,
- soja,
- mleko,
- jaja,
- orzechy,
- ryby,
- skorupiaki.
Testy do wykrywania alergenów mogą opierać się na różnych metodach, takich jak **ELISA (enzymatyczny test immunoabsorpcyjny)**, **PCR (reakcja łańcuchowa polimerazy)** czy **testy lateral flow**. Dzięki nim producenci mogą monitorować proces produkcyjny, unikając przypadkowego skażenia żywności alergenami i minimalizując ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych u konsumentów.